Търсене на имоти

Франция остава атрактивна за заможните купувачи

Задълбочаващата се финансова криза не е засегнала търсенето на недвижими имоти във Франция от заможните чуждестранни купувачи. Напротив, подобни моменти обикновено са сигнал за тях, че е дошло време за разширяване на инвеститорските портфейли.

Сред най-популярните за вложения места се нареждат Сен Тропе, Кан, Антиб и полуостров Кап Фера на Лазурния бряг. Особено актуално е Княжество Монако, което предлага луксозни имоти, едновременно със сериозни данъчни облекчения, които определено са фактор за чуждестранните инвеститори. Статистиката сочи, че 71 000 са жилищата в тази област, чийто собственици са чужденци, а продажбите са нараснали с 15% за последната година.

Високо търсене и цени поддържат и утвърдените зимни курорти във френските Алпи. Според местни агенти, стойностите на имотите в тези горещи пазари са с 82% по-високи от средните за страната.

Търсенето на луксозни имоти е важен фактор, който поддържа стабилността за пазара на имоти във Франция и хвърля положителна светлина върху очакванията за определени области като Ил дьо Франс и Ек сан Прованс за настоящата 2013 г.

Прогнозите за имотния пазар в останалата част от страна, обаче, не са така оптимистични. Продажбите са намалели с 25%, като най-съществен спад е регистриран в областите Нормандия и Бретан. Понижение там бележат и цените, като за последната година то е съответно 5.7 и 5.3%. Следват ги  Поату-Шарант с 4.4%, селищата по течението на р. Лоара с 3.3% и Пиринеите с 2.7%.

Доминиращи са руските купувачи, както и тези от Великобритания, Близкия изток и Скандинавските държави.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини