Търсене на имоти

Предстои създаване на парк с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна история“

Парк с миниатюри „Търновград – духът на хилядолетна история“ предстои да бъде създаден във Велико Търново, информира официалната интернет страница на общината. Мястото, определено за изграждане на парка е подножието на средновековната столична крепост Царевец, а инвестицията е на украински предприемачи, според които старопрестолният град е най-подходящ за създаването на първия в България туристически обект от такъв тип. След полученото инвестиционно намерение и с решение на Великотърновския общински съвет е бил обявен конкурс за пространството, предназначено за парк „Търновград – духът на хилядолетна история“, като инвеститорите са получили необходимите разрешения от съответните институции и цялата процедура  е съгласувана и одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство.


По оформянето на новата атракция вече се работи, изчистен е и районът под Балдуиновата кула, но предвид откритата в близост археология - зидовете на средновековния Богородичен манастир, теренът няма да бъде разкопаван. По инициатива на общината са въведени в регулация и няколко терена в района на средновековния квартал „Френкхисар“. Паркът ще бъде създаден върху предварително насипани няколко слоя с почва, по чието валиране и подравняване също се работи, а цялата дейност е под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев.
 
Първоначалните макети - над 40 броя миниатюри в мащаб 1:25 на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив, крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, известни природни забележителности и др., ще бъдат изложени сред естествена растителност. Инвестицията в иновативния проект, където туристите ще могат да се докоснат до емблематични български исторически и архитектурни шедьоври, е предпоставка за още по-голямо увеличаване на туристическия поток във Велико Търново, както и за удължаване на престоя на гостите на града, са заявили при проверка на дейностите по обекта заместник-кметовете на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини