Търсене на имоти

Положителна тенденция и повишено търсене на пазара на имоти в Слънчев бряг

Положителна тенденция и повишено търсене на пазара на имоти в Слънчев брягСпоред последния месечен индекс на цените на жилища в България, само  пазара на недвижими имоти в Слънчев бряг демонстрира положителна тенденция.

Цените на жилищните имоти в курорта са нараснали с 1.32% през последния месец, в сравнение с предходния. През последната година те са добавили около 18.4% към стойността си, като в момента средната цена на кв.м в курорта е 787 евро. Причината е в повишения интерес от страна на руските купувачи в региона, които предпочитат да инвестират в имоти по българското черноморско крайбрежие. Въпреки това, местните апартаменти и къщи са все още с 35% по-ниски в сравнение с нивата от преди кризата.

За разлика от ситуацията на пазара на недвижими имоти в Слънчев бряг, жилищата в София са се понижили с 1.01% през март, като за последните 12 месеца редукцията е с 8.25%. В сравнение с 2008 г. поевтиняването е общо с 46.3%. Средните офертни цени кв.м в столицата са 803 евро.

Във Варна, отново поради стимулиращия интерес от страна на руските купувачи, средната цена за жилище, през месец март, е дори малко по-висока от тази в София 856 евро/кв.м. Спрямо предходния месец февруари, понижението е с 4.81%, а за последната година 0.41%. Цените на апартаменти в морската столица са претърпели спад от 42.5% за последните пет години.

Намаление се отчита и в най-големият ски курорт в България, където имотите показаха най-висок спад от началото на кризата с 53.6%. Пазарът на жилища в Банско предлага с 1.24% по-евтини апартаменти и вили през март. Намалението за 2012 г. е 1.88%, а средната месечна цена на апартаментите е 593 евро/кв.м.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини