Търсене на имоти

Отново поскъпват жилищата във Виена

Отново поскъпват жилищата във ВиенаЗа десета поредна година се наблюдава ръст на цените на жилищата във Виена. Това сочат данните на Австрийската национална банка, огласени от Global Property Guide. През изминалата 2013 г. поскъпването е с 9,1%. Само за последното тримесечие то е 2,3 на сто спрямо предходните три месеца.

За разлика от рязкото поскъпване на жилищата във Виена, в останалата част на Австрия то е едва 1,7%. През последното тримесечие дори е регистрирано поевтиняване на имотите с 1,9 на сто. Различни са обясненията за разликата в стойността. Възможно е една от причините да е ограничаване на строителството в центъра на Виена. Друга причина вероятно е, че около 70% от жилищата в австрийската столица са собственост на банки и фирми. Освен това заради ниските лихвени проценти хората влагат парите си в недвижима собственост. Тя лесно може да бъде отдавана и да носи добри доходи.

Около 75% от жилищата във Виена се отдават под наем. В национален мащаб домакинствата притежават 56,4 на сто от домовете. Високият процент на наети имоти се дължи на субсидиране на наемите. Наблюдава се засилено търсене от страна на купувачи на имоти над 100 кв.м. в центъра на града. Предлагането на големи жилища обаче е ограничено и това вдига цената им. Стойността на големите апартаменти нараства по-бързо, отколкото на малките. 


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини