Търсене на имоти

Испанският пазар на имоти показва тенденция на възстановяване

Испанският пазар на имоти показва тенденция на възстановяванеУсеща се тенденция на стабилизация на пазара на имоти в Испания. Цените все още падат, но вече с по-бавни темпове. Жилищата в страната са поевтинели средно с 3,9% през миналата година, но това се приема като подобрение. През първото тримесечие на 2014 г. спадът е 6,7 на сто, докато предходния период намалението е с 8,3%. Това показват наблюденията на водещата агенция за недвижимост Tinsa, цитирани от OPP Connect. Проучването на експертите е обхванало 200 000 имота в почти цялата страна с изключение на Страната на баските.

В две испански провинции са отчетени положителни резултати. Цените в Екстремадура са нараснали с 2,8% спрямо същия период на предходната година, а в Галисия увеличението е 0,1 на сто. Някои от резултатите са изненадващи- стойността на жилищата в столицата Мадрид е паднала с 9,9% спрямо същото тримесечие на 2013 г. С още по-лоши резултати за провинциите Албасете- 18%, Сеговия- 13% и Кастейон- 10,5% спад на цените.

Сред купувачите на испански имоти през миналата година чужденците са 21,4%. През последните три години те са сред основните играчи на жилищния пазар. Британците все още доминират, но се наблюдава значително увеличение на руснаци и белгийци, които купуват жилища в Испания. Чуждите граждани се насочват основно към ваканционни имоти в райони като Аликанте и Коста дел Сол.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини