Търсене на имоти

Влизаме в Шенген на два етапа?

Решение за по-нататъшното разширяване на Шенген се очаква да бъде взето през септември.

Влизаме в Шенген на два етапаВъзможно е присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол Шенгенска зона да стане на два етапа, както предложи Германия по-рано тази година.

Това обяви министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан на пресконференция в Люксембург, където заседава Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.

Той изрази очакване през септември да бъде взето решение за по-нататъшното разширяване на Шенген.

Предвижда се първият етап да доведе до отварянето на въздушните и морските граници на двете страни, а на втория етап да бъдат вдигнати и сухопътните граници.

 В отговор на въпрос какви са сроковете, в които се предвижда това да стане, Геан уточни, че през септември вероятно ще бъде решено кога да започне първата фаза.

По неговите думи едва след доклада на ЕК за сътрудничество и оценка през юли 2012 г. ще бъде възможно да се предвиди кога ще отпаднат сухопътните граници.

Според евродепутатите България и Румъния са технически готови да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно предвижване.

Тъй като обаче съществува риск от увеличен миграционен поток на българо-турско-гръцката граница, България трябва да предприеме някои допълнителни мерки, както и специален план за действие, който да започне да прилага веднага след влизането й в Шенген.

 Освен това страната ни трябва да разработи обща програма с Гърция и Турция, за да могат заедно да опазят една от най-трудните външни граници на Европейския съюз.

Все още някои от страните са категорично против разширяването на Шенген с приемането на България и Румъния, а за да се случи това, е необходимо абсолютно мнозинство на всичките държави членки.

Източник: www.expert.bg


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини